Stiati ca? 5 lucruri despre corpul uman

Suntem in secolul tehnologiei dar asta nu ne tine deoparte din a afla totul despre corpul uman. Oamenii de stiinta s-au concentrat de asemenea pe cele mai complexe procese ale corpului nostru.

In ultimii zeci sau chiar sute de ani, omenirea a facut un salt major in evolutie. De la Charles Darwin, care a produs un soc teribil afirmand ca specia umana face parte din regnul animal. Pana in zilele noastre cand matematicianul John von Neumann, a calculat că mintea umană poate inmagazina 280 de catralioane de biţi de memorie. Totusi, in incercarea de a dovedii stiintific procesele prin care trece corpul uman, unele s-au dovedit a fi fara rezolvare,iar altele fac parte din viata de zi cu zi si le facem fara sa le observa.

Primul si cel mai comun este SOMNUL. Nimeni nu poate demonstra de ce avem dorinta de a dormi.Calculele oamenilor de stiinta au aratat ca 36% din viata ne-o petrecem dormind,insa nimeni nu stie de ce ne dorim seara sa ajungem acasa in pat sa dormim.Daca privim in urma cu 400 de ani Thomas Edison spunea:”Somnul este o criminala irosire a timpului si o mostenire din zilele cavernelor”.

 

Somnul e o parte importanta a biologiei noastre,iar creierul nostru este mult mai activ in timp ce dormim decat in starea de veghe,asadar, William C. Dement, fondator al Centrului de Cercetări pentru Somn al Universității Stanford, a spus cândva un lucru revelator: „Din câte știu eu, singurul motiv de nezdruncinat pentru care avem nevoie de somn este că ni se face somn”.O mare parte din viata ne-o petrecem dormind, daca nu dormim suficient putem muri, asa ca nimeni nu a dat o explicatie definitiva pentru aceasta dorinta a noastra de a dormi. Corpul uman este inca un mister

Locul doi al acestei liste se afla CASCATUL.

 

Toti stim ca atunci cand cineva casca adopti si tu acelasi comportament,de ce? Asta nu a fost demonstrat inca cu exceptia unor cercetari mai amanuntite dezvoltate de doctorii de la Universitatea din Princeton. Asta ne arata ca acest reflex al cascatului se dovedeste a fi un mecanism de control al corpul uman, cu rol de reglator al temperaturii creierului.

In concluzie, caracterul molipsitor al cascatului are origini pur emotionale. Asta ajuta oamenii sa se apropie unul de altul de aceea oamenii afectati psihic sau neurologic nu se pot molipsi de cascat.

Locul trei il ocupa STRANUTUL. Dupa cum multa lume stie este un act reflex declansat de mai multi factori. Cum ar fi aerul umed sau rece, inspirarea prafului, depunerile pe caile respiratorii cauzate de boli respiratorii etc. Ceea ce nu stiti este ca lumina soarelui ne face automat sa stranutam. Prima intrebare ridicata asupra accestui fenomen este studiata de Aristotel acum 2300 de ani. Principala teorie este reflexul fotic, care este provocat de o mică eroare a nervului trigemen, unul dintre cei mai mari nervi cranieni.

Acesta controlează senzorii din zona ochilor, a nasului, a gurii şi a fălcilor. O serie de strănuturi anormale sunt provocate de stimulii care activează nervul trigeminal din cavitatea nazală, notează IFL Science. Alt lucru interesant este ca bataile inimii se opresc atunci cand noi stranutam. Acesta este doar un mit, ceea ce se poate nota, este o mica scadere a ritmului cardiac, acest efect fiind minim si nu este simtit de majoritatea oamenilor.

Pe locul patru se afla EFECTUL PLACEBO. Efectul placebo este un remediu fals (mai pe scurt), ce induce starea de vindecare. Desi este un fenomen bine studiat, inca nu a fost demonstrat cum ne poate pacali o pilula de zaharina sau cum poate imbunatati starea de sanatate a pacientului. Creierul nostru produce endorfine care pot vindeca anumite probleme de sanatate. Asta se intampla doar atunci cand  auzi ca vei merge la doctor. Insa in cazul pastilelor placebo, cercetarile s-au concentrat pe legatura dintre corp si minte.

Una dintre cele mai intalnite, este aceea ca ai asteptarea ca acea pastila sa te vindece si asa corpul tau poate produce aceleasi efecte pe care pastila propriu-zisa ar face-o. Expertii spun ca atunci cand asteptarile sunt mai mari, cu cat pacientul poate experimenta efecte pozitive.

Ultimul dar nu cel din urma este RASUL. Oamenii sunt singurele fiinte care rad fara a fi exercitata atingere fizica. Acesta se numeste umor. Rasul precum cascatul este molipsitor, oameni supusi scanarii cerebrale au fost surprinsi cum creierul pregateste muschii fetei la auzul rasului altcuiva. S-a demonstrat ca rasul nu tine doar de glume. Robert Provine, psiholog la Universitatea din Maryland, spune ca noi radem mai mult cand vorbim cu prietenii nostrii. Desi de mule ori radem de afirmatii, nu neaparat de glume ceea ce demonstreaza ca rasul este mai degraba un mijloc de comunicare.

 

Cand calatoresti intr-o tara straina unde se vorbeste alta limba incearca sa razi la afirmatiile pe care nu le intelegi. Aceasta este o forma de comunicare non-verbala, ce ajuta la stabilirea unor relatii interumane.

Asadar corpul nostru este un sistem complex ce inca sta la baza multor studii efectuate de marii experti ai lumii. Unele dintre ele inca nu isi gasesc explicatia concreta si din punct de vedere stiintific si biologic. Incercam insa sa le deslusim misterele impreuna.

 Corpul uman – Efecte neintelese

 

 

1 Comment

  1. Cand am citit despre cascat, deja mi-a venit pofta sa casc si ma gandeam ca, la cat de des simt nevoia asta, probabil ca riscul de scurtcircuit la mansarda proprie este foarte mare. Se incinde, biata de ea!

1 Trackback / Pingback

  1. Femeie - cuvinte, ganduri si gugetari ⋆ La Gramada

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.